Indukcyjne gotowanie na miarę XXI wieku


Indukcyjne gotowanie na miarę XXI wieku
2015-01-29
Płyty indukcyjne przebojem zdobywają polski rynek AGD, stając się niezastąpionym sprzętem zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w małej gastronomii. Jaki jest ich fenomen?

Kuchenki indukcyjne są w stanie podgrzać potrawę do określonej temperatury, dzięki zastosowaniu innowacyjnej metody opartej o działanie szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia kuchennego. Pod powierzchnią płyty znajdują się cewki, które wytwarzają pole magnetyczne, dzięki czemu w chwili postawienia garnka na płycie w dnie naczynia zachodzi konwersja energii elektrycznej w cieplną - w wyniku indukcji prądów wirowych oraz zjawiska zwanego histerezą magnetyczną.


Płyty indukcyjne w szybkości grzania biją na głowę tradycyjne oraz ceramiczne kuchenki elektryczne, a także są od nich bardziej energooszczędne. Wydajność płyt indukcyjnych oscyluje w granicach 90%. Dla porównania, wydajność płyty ceramicznej to jedynie 60%, a płyty gazowej niewiele ponad 45%. Metoda indukcyjna pozwala na precyzyjne sterowanie energią, która jest potrzebna do gotowania. Podczas użytkowania płyty indukcyjnej nie ma możliwości doznania oparzenia, ponieważ nawet w czasie pracy urządzenia pozostaje ona zimna. Takie rozwiązanie jest szczególnie istotne dla rodzin wychowujących małe dzieci.


Do indukcyjnego gotowania należy używać odpowiednich, specjalnie spreparowanych garnków, których dno wykonano ze stali lub żeliwa, albo też z dowolnego innego materiału z trwale wprasowaną w dno płytą ze stali lub żeliwa. Zdecydowanie nie zaleca się używania do gotowania na płycie indukcyjnej naczyń ceramicznych, szklanych, garnków ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu lub miedzi, a także takich naczyń, które posiadają nóżki lub ich dno jest wypukłe.


Płyty indukcyjne posiadają szereg zabezpieczeń, których jedynym zadaniem jest chronić użytkowników przed przykrymi konsekwencjami gotowania. Jest to między innymi system wykrywający zbyt małą ilość materiału ferromagnetycznego, który zapobiega nagrzaniu się podczas gotowania małych stalowych przedmiotów, typu łyżeczka. Większość płyt indukcyjnych jest obecnie wyposażona w system bezpieczeństwa uniemożliwiający włączenie urządzenia przez dziecko oraz w układ odcinający dopływ energii do płyty po upłynięciu określonej ilości czasu.


W porównaniu z innymi urządzeniami grzewczymi płyty indukcyjnych charakteryzują się ogromną estetyką wykonania oraz nietuzinkowym, futurystycznym wyglądem. Nowoczesny design oraz płaska powierzchnia urządzenia sprawiają, że płyty indukcyjne są niezwykle atrakcyjne wizualnie i łatwe w utrzymaniu czystości.


Artykuł powstał przy współpracy z: https://www.maxelektro.pl/




Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Peperoni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl