Jak poprawnie przechowywać jedzenie w zamrażarce
Według przeprowadzonych badań, Polacy co roku marnują tony jedzenia, wyrzucając zepsute resztki do kontenerów na śmieci. Dlaczego? Bardzo często przyczyną takiego postępowania jest nieumiejętne przechowywanie jedzenia. Jak tego uniknąć? Oto kilka przydatnych wskazówek.
- Temperatura w Twojej lodówce nie powinna wynosić więcej niż +4°C, a w zamrażarce -17°C. Jeśli te wartości zostaną przekroczone, rozpocznie się namnażanie szkodliwych bakterii i grzybów, które przyspieszają psucie się żywności.
- Przed umieszczeniem jedzenia w zamrażarce, włóż je do szczelnego opakowania, co ochroni je przed utratą smaku. Mięso można dodatkowo owinąć jeszcze papierem do pieczenia nawoskowanym z jednej strony, co ułatwi jego późniejsze odmrażanie.
- Plastikowe opakowania stosowane do zamrażania powinny mieć specjalny symbol, który da Ci pewność, że jedzenie w nich zamknięte będzie bezpieczne. Inną, coraz bardziej popularną metodą zabezpieczania żywności jest pakowanie próżniowe. Produkt, który chcemy zamrozić umieszczamy w specjalnym woreczku a następnie odsysany z niego całe powietrze. Jedzenie zabezpieczone w en sposób nie traci właściwości smakowych ani zapachu oraz może być przechowywane dłużej.
- Bardzo ważne jest, by jedzenie, które wkładamy do zamrażarki było uprzednio schłodzone. Nie wolno zamrażać gorących ani ciepłych produktów.
- Warto wyrobić sobie nawyk opisywania pojemników (nazwa i data), które umieszczamy w zamrażarce. W ten sposób można z łatwością zidentyfikować produkty, które uprzednio zostały zamrożone.
Bardzo przydatną funkcją w przypadku chłodziarko- zamrażarek, czy samych zamrażarek jest technologia No Frost. Zapobiega ona powstawaniu w urządzeniu grubej warstwy lodu i szronu, które nie tylko utrudniają identyfikację jedzenia, ale też zajmują jakże ważną powierzchnię przechowywania. Krążące zimne powietrze usuwa resztki wilgoci i pary wodnej z komory zamrażania, uniemożliwiając tym samym osadzanie się kryształków lodu. Produkty nie zmieniają swojej barwy i nie tracą smaku, przez co po rozmrożeniu są smaczniejsze, zdrowsze i bardziej aromatyczne. Zamrażarki dostępne w sklepie redcoon.pl, które wyposażone są w tę funkcję oszczędzają także nasz cenny czas, gdyż nie trzeba ich już rozmrażać. Nie ma lodu- jest więcej czasu na relaks.
|
http://www.redcoon.pl/c08040600-Zamrażarki-wolnostojące#encodex